14 Nisan 2011 Perşembe

Bebek Beslenmesinde Keçi Sütü Mucizesi

Bugün sizi post yağmuruna tutuyorum di mi:) Aslında hep diyorum ya; yazacak, paylaşacak çok şey birikti diye... Özellikle çekilişim için yorum bırakan pek çok izleyicim bebek bakımı ile ilgili de yazılar istemiş. E bugün hep kozmetik konuştuk birazcık da bu konulara girelim:)

Ben zaten Eren ile ilgili naçizane yaşadıklarımı, deneyimlerimi paylaşıp fikir vermeye çalışıyorum ama inanın her gün ben de yeni yeni şeyler öğreniyorum oğlumun bakımı konusunda. Özellikle ek gıdalara geçiş ve sağlıklı beslenme benim için oldukça önemli bir konuydu. Bunu da zamanla öğreniyor ve uyguluyorum. Eren 4,5 aylıkken işe başladığımda sütüm sadece onu doyurmaya yettiği için azıcık stoğum vardı ve doktora ek gıdalara başlamam için ne yapmama gerektiğini sordum. İlk verebileceğim besinin elma, pirinç unu maması ve yoğurt olduğunu ancak yoğurdu bulabilirsem gerçek keçi sütünden mayalamamı önerdi.

Mado'nun keçi sütü üretimine başladığını ve satış noktalarına süt ile keçi peyniri getirdiğini daha önceden biliyordum. Hemen işyerimin altında bulunan Mado ile konuşup haftada iki kere iki şişe almak için anlaştım.Maraş'tan 500 ml'lik şişeler halinde gelen bu sütler daha kapağını açar açmaz kokusuyla katıksız ve el değmemiş olduğunu ispatlıyor:) Keçi sütü oldukça ağır kokulu ve tadı da inek sütüne oranla daha yoğun. Eğer Mado'nun kini bulamazsanız pek çok markette Kay markasın ın keçi sütü mevcut. doğal ve katıksız olması açısından bir şey söyleyemeyeceğim çünkü ikisini de kaynatıp baktığımda Mado'nun ki yoğnuluk ve tat açısından oldukça farklı idi. Kay markasına ait olan kokusuz ve daha içilebilir bir tadda.

Yaklaşık 2,5 aydır haftada iki kere keçi sütü ile yoğurt mayalıyorum. Günlük olarak çorbasına ve meyve püresine katıp yediriyorum. Keçi sütünün tam bir mucize olduğunu pek çok anne okumuştur veya doktorundan öğrenmiştir. Bilindiği üzere anne sütüne en yakın değerlere sahip tek sür keçi sütü. Aslında sadece bebekler için değil yetişkinler için de harika bir besin keçi sütü. Ben bir şişeyi Eren için mayalarken diğerini kendimiz için mayalıyorum ve onu tüketiyorum.

Pek çok yerde değinilmiş ama kısaca faydalarını özetlersek;

* Bakteri miktarı diğer hayvanların sütünden daha az.

*Sağıldıktan sonra ısıtılmadan tüketilebiliyor. Hatta aynı şekilde bebeklere içirilebiliyor.
*Kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağı olan keçi sütünün yağı, organizmada iltihaplanmayı önleyici olduğu saptanan yağ asitlerini içeriyor.
*Keçi sütünün yağ molekülleri daha ufak ve proteinin oluşturduğu pıhtı daha yumuşak olduğu için sindirimi inek sütünden daha kolay. Mide asitlerini dengeliyor ve bağırsakları koruyor.
* Astım, alerji, sindirim sistemi rahatsızlıkları, hazım sorunları, cilt hastalıkları, bebek egzamaları ve varise iyi geliyor.
*Keçi sütünde yüksek oranda fosfor var. Çok fazla et ve balık yemeyen ya da yiyemeyenler fosfor ihtiyacını keçi sütüyle giderebilir.
*Bebeklerde hazmı kolaylaştırıyor, yetişkinlerde ise ketozis (kandaki glikozun düşmesiyle oluşan hastalık) ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor.
* Stres-gerginlik, sinirsel nedenlerle hazımsızlık ve kabızlık durumlarında yaşanan sorunlara iyi geliyor. Yüksek B1, B2 vitamini içeriyor.
*Anne sütüyle beslenemeyen bebekler keçi sütü içebilir. Çünkü yapısı anne sütüne çok benziyor.

Ben 1 yaşından sonra da Eren'e inek sütü değil keçi sütü vermeyi düşünüyorum. İnek sütü, eğer demir vitamini verilmezse çocuklarda ciddi oranda demir eksikliğine yol açıyor. Böyle bir mucize varken elimden geldiği kadar kullanmaya devam edeceğim elbet.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, ancak bir sorum var. Sütü mayalamak için ne kullanıyorsunuz? Keçi yoğurdu mayası mı, yoksa başka bir şey mi?
Sevgiler
Özlem

defne dedi ki...

ya keçi inatlı oluverirseee :)) şaka tabi ;)

C-belll dedi ki...

canım ilk mayaladığımda annemin mayaldığı yoğordu maya olarak kullandım. ondan sonraki her seferde kendi mayaldığımız keçisütü yoğurdunu kullandım.
defnecim zaten annesine çektiyse keçi gibi inatçı olacak demektir:)