7 Aralık 2011 Çarşamba

KOZMETİK FİRMALARINI PROTESTO EDİYORUM!!!

Blog dünyasına gireli neredeyse 2 yıl olacak. Bu süre zarfında bloğumu kişisel olarak yorumlasam da ağırlıklı olarak kozmetik konulu yazılar yazdığımı pek çok takipçim yakından bilir. Bir süre önce Sevgili blog dostlarım Marjo, Hersheyler ve Karamel sayesinde tüm makyaj blogları bir çatı altında birleşti. Bu birleşmenin en önemli amacı birken birden fazla olarak sesimizi ve gücümüzü birleştirmekti.

Son 3 yılda moda bloglarının geldiği nokta malum. Pek çok tasarımcı pek çok marka blogların gücünü keşfetti ve tanıtımlarının büyük bölümünü bloglar aracılığıyla düzenledikleri etkinliklerle gerçekleştiriyorlar. Çok başarılı bulup sıkı bir takipçi olmama rağmen bunu makyaj blogları olarak başaramamaktan da ayrıca üzüntü duyuyorum.

Pek çok kozmetik markası bile biz makyaj bloglarını görmezden gelip moda blogları ile etkinlikler düzenliyor, en yeni ürünlerini denemeleri için moda bloglarına gönderiyor. Haliyle her gördüğümde; Biz bu kadar kozmetikle haşır neşirken bu kadar kozmetik hakkında bilgimiz var iken, forumlarda bağır bağır bir markanın gerçekten tavsiye edilebilir ve beğenilir bir ürünü varsa alınması için tavsiyede bulunurken kozmetik firmalarının bizler yerine moda bloglarını tercih etmesi çok acı diye düşünüyorum.

Sevgili Moda bloğu sahibi dostlarım sakın yanlış anlayıp beni yargılamasınlar. “Takipteyim” kısmına bakarsanız takip ettiğim blogların en az yarısının moda bloğu olduğunu görürsünüz. Çok da zevkle okuyor ve başarılı blogları takdirle takip ediyorum. Ama son zamanlarda karşılaştığım örneklerden dolayı böyle bir protesto postu yazıyorum.

Geçtiğimiz günlerde Lancome markasının (ki rimellerini her fırsatta yere göğe sığdıramam ve tavsiye ederim) iki yeni ürünü için sadece moda bloglarına tanıtım ürünü göndermesine çok sinirlendim. Yine yakın zamanda Olay Markasının sadece kozmetik bloglarına özel düzenlediği bir lansmanı erteleyip erteleyip sonunda tüm bloglara açık hale getirmesine ve katılıma baktığımda %90’lık kesimin moda bloglarından oluşmasına üzüldüm. aynı şekilde Kerastase markası da bu politikayı izledi. Loreal Grubu sanırım kozmetik blog ve forumlarının es geçip sadece moda blogları ile yol almayı tercih ediyor ama bizlerin tepkisini almanın çok da doğru olmayacağını söylemek istiyorum.

Amaç büyük kitlelere ulaşmaksa; kozmetik dünyası ile ilgili büyük forumlarda ciddi rol alan, sürekli yazı yazan, bloglarında sürekli kozmetik ürünleri deneyip yorumlayan yazar arkadaşlarım var. Özellikle bir ürünü beğenip bloğunda yazdıktan sonra üye olduğu forumda paylaştıktan sonra ürünün tüm satış noktalarında tükendiğini bilirim ben!!! Böyle bir güç varken bunu neden kullanmazsınız ve bizleri gözmezden gelip üzersiniz hiç anlamıyorum.

Yazdıklarımın tamamı benim kendi kişisel görüşüm. Hiçbir blog sahibi dostumu yermek, üzmek ve tenkit etmek için değil aksine üreticilerin,dağıtıcı firmaların ve PR firmalarının dikkatini çekip doğru ürünün doğru blogda tanıtılmasını istiyorum. Neticede bizlere moda haftaları için haftalar öncesinden davetiyeler gelip, tasarımcılarla mini defile teklifleri gelmiyorsa kozmetik alanındaki ürünler için de önce bize özel lansmanlar düzenlenip, son çıkan ürünlerle öncelikle bizlerin tanıştırılmasının doğru olduğunu düşündüğümü söylüyorum.

Bu protesto yazısı bu sıkıntıyı dile getirip Kozmetik alanında süper yazılar yazan, işini gerçekten iyi bilen blog yazarları dostlarımın da konuya parmak basması ve sesimizi daha fazla duyurmak için yazılmıştır. BİTTİ!!!

31 yorum:

chunlibeauty dedi ki...

Söylediklerine katılıyorum canım.. Twitter da RT yaptım sesimizi ne kadar duyarlar bilemiyorum ama artık birşeylerin değişmesi gerekir diye düşünüyorum.. :/

makeuparfume dedi ki...

sana sonuna kadar katılıyorum tatlım, o kadar emek uğraş çaba veriyoruz ama her defasında görmezden geliniyoruz, herksin bir ilgi alanı var sonuçta, ben giyim markalarının ürünlerini giyip boy boy resimler çektirmek yerine, deneyip tecrübe edindiğim ürünlerin yazılarına yer veriyorsam, kozmetik firmaları da blog seçimlerini yaparken buna özen göstermeli, yoksa gerçekten onların satışlarında büyük payı olan büyük bir kitleyi kaybedecekler.

http://makeuparfume.blogspot.com/

Unknown dedi ki...

çok haklı bir protesto. ellerine sağlık çok güzel yazmışsın. bende aynı durumdan fevkalade şikayetçiyim. çok yakın bir zamanda yaşadığım bir olayda aynen bu şekilde idi katıldığımız makyaj show'unda moda blogları izleyip not almak yerine kendi aralarında sohbet etmeyi yada gülüşmeyi uygun buldu. En azından emeğe saygı duymadılar. Birkaç kişi ile herkesi yargılamak istemem ama durum böyle idi. Amaç sadece reklam yapmak ya da insanlara ürünü duyurmak olmamalı bence. Önemli olan doğru yerde ve doğru kişilerce yapılan reklamdır.

Annekaz dedi ki...

Merhaba her iki alanda da değilim ama yazdıklarınıza katılıyorum, haklı olmanıza rağmen firmalar açısından durum çok farklı ziyaretçi sayısı popülarite googla kaçıncı sırada çıkma aramalar takipçi sayısı facebook sayfası vs vs zaten moda blogları ile kozmetikleri de kesin bir çizgiyle ayırmıyorlar durum böyle olunca kazanan moda blogları oluyor.. zor bir durum kolaylıklar diliyorum

Nimo dedi ki...

Bence çok haklısın. Kaldı ki gönderim yapılan bloggerlar bloglarında yazmıyor , ürünlerin yüzlerine bile bakmıyor ! Tamamen arkanızdayım facebook ve twitterımda paylaşaıyor destekliyorum!

Fundanın Günlüğü +30 dedi ki...

Merhaba,bende her iki alandan değilim ama protestonu haklı ve yerinde buluyorum.

Karbeyaz'ın Makyaj Dolabı dedi ki...

tamamen katılıyorum!!! çok haklı bir protesto olmuş..Hemen twitterda paylaşıyorum..belki sesimizi duyurabiliriz :(

♔Joveland dedi ki...

çok haklı bir konuya değinmişsin ben de sizi destekliyorum twitterdan ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

kozmetik bloglarının gücü tartışılmaz. insanlar çoğu ürünü biz tanıttıktan sonra merak edip alıyor. çok haklı bir protesto olmuş. katılıyorum.

Trincess dedi ki...

ayni sikintiyi biz oje bloglari olarak yasiyoruz, sadece oje surmeye ayirmamiza ragmen butun blogumuzu, makyaj ve moda bloglari oje tanitiminda bizden once seciliyor. Ozellikle ojenin yakin plandan, temiz bir goruntusunun o ojenin satin alinmasinda ne kadar onemli bir rol oynadiginin farkinda degil gibiler. Oje swatchlari makyaj swatchindan biraz farkli, rengi tam vermek icin cok ugrasmak gerekiyor cekimlerde. Cogu tanitim ojesi gonderilen blog oylesine surup koyuyor, ben begendim siz de alin diyip geciyor. Ojenin opakligi, dayanikliligi, kokusu, bitisi hakkinda bilgi verilmiyor. Verebilecegim daha coook ornek var ama siz beni anladiniz. Destekliyorum ve arkanizdayim

Dr.Cosmetic dedi ki...

Sonuna kadar katıldığım bir yazı. Diyecek başka bir şey yok.

piyanomunnestertuslari.blogspot.com

Unknown dedi ki...

Kesinlikle çok haklısın kendi alanında olan ürünleri en iyi sen bilirsin bu kumaşçıya elbiseyi kullan demek gibi bişi. evet kumaşı biliriz nasıl kullanılmalıdır neyle ne gider içinde ne vardır trendler nelerdir olabilir ama bi kıyafetin nasıl giyileceğini anlatmak kumaşçıya düşmez. Moda bloggerı olarak kozmetiği takip ediyorum, trendleri bilmek anlatmak zorundayım ama bir ürünü mesela anlatamam seninde tutup bir elbiseyi böyle kombinlemelisiniz demen gibi bişi bu :)) herkes alanına göre işini yapmalı bu moda bloggerının kabul etmesi istemesi gayet normal bende olsam bende kabul ederim sonuçta bedavaya ürün alıyorsun tanıttığın iki blogdan birisisin avantajı çok :) burda hata tabii ki bunu ayarlayan teklif eden kişide. Ajansta çalıştığım için Pr sisteminide çok iyi biliyorum. Kusura bakmasınlar ama ben bir pr'cı olsam asla moda bloguna teklif bile etmem. Ürünü nasıl yüceltceklerini bilmeyen acemi kişiler, arkadaşa kıyak, ona torpil buna bilmem ne halinde gittiği sürece bu ülkede bloggerlarda hiç bir zaman saygı görmez çünkü herşey atlıyorlar alanı dışında konuşuyorlar gibi görüldüğünden(aslında bu markaların suçu) pr sistemide ilerlemez daha neyi nerde nasıl yapmaları gerektiğini bilmiyorlar esnaf işi gibi yürtüyorlar.

CURCUNAM

özlem dedi ki...

Bravo, çok haklısın. Her ortamda bu konu konuşuluyor ama firmaların umurunda değil. Türk makyaj firmaları bu konuda çok bilgisiz ve rahatlar. Gerçekten anlamak mümkün değil

smyrnian dedi ki...

Bu yazı sayesinde sizin blogunuzu keşfettim. Kesinlikle katılıyorum. Umarım etkili olursunuz

Meryem İmamoğlu dedi ki...

Merhaba;

Ben henüz çok yeni bir blogger olarak, kendimi sizlerle boy ölçüşecek seviyede görmesem de sonuna kadar haklı buluyorum ve destekliyorum.

Sevgiler...

KOVA KADINIYIM BEN dedi ki...

sonuna kadar katılıyorum ve desteklıyorum.
işin kaymagını onlar yiyo resmen.
ama paraları siz kazandırıyosunuz.

archi dedi ki...

kesinlikle aynı fikrdeyim.Hatta yazın ilham verici, hem bu konu hem de neden fiyatların bu kadar uçuk olması protesto edilmeli..Bu konuyu ele alacağım ilk fırsatta, örneklerle.Böylesi daha açıklayıcı olacak.Eline sağlık.

FashionAndMakeupFreak dedi ki...

Çok güzel yazmışsın. Türkiye'de reklam stratejileri hala zamanın gerisinde. İşin kötüsü bu işleri yönetenlerin geçmişte kalıp kendilerine benzeyen yeni nesille yolarına devam etmeleri. Olan markaları kendilerine olacak. Doğru rklam ve pazarlama stratejileri benimsememeye bu şekilde devam ederlerse, en çok umursadıkları şey olan "satış" olmayacak. Ülkemizde markalar "marka değerlerini" yüceltmeyi seçmek yerine anı yaşamayı tercih ediyorlar. Aslında ülkemizde yapılan birçok iş böyle. Kimse uzun vadeli plan yapamıyor, yapmak istemiyor. Halbuki doğru şekilde sabrederek hareket etseler, önemli olanın nicelik değil nitelik olduğunu anlasalar. Aaaah ah...

Unknown dedi ki...

Hepimizin ortak derdini dile getirdiğin için teşekkürler.Söylediklerine sonuna kadar katılıyorum...

Makyaj Güncem dedi ki...

doğru söze ne denir,süpersin tek kelimeyle.hemen heryerde paylaşıyorum bu yazını;)

Madam Makyaj dedi ki...

Sevgili C-bellle, birkaç istisna hariç kozmetik firmalarının ve dağıtıcılarının bloglara karşı önyargısı ve duyarsızlığı var. Yani, "nasıl olsa ben satacağımı satıyorum ve sana ihtiyacım yok, kârımı alıyorum. Kitlem belli, kazanıyorum" zihniyetindeler. Oysa tasarımcılar ve hazır giyim firmaları özellikle yurt dışında blogların gücünü keşfettiler ve onların eleştirilerini dikkate alacak kadar blogları önemsiyorlar. Ben birkaç kozmetik firmasına bazı eleştirilerimi ilettiğimde neredeyse azarlandım diyebilirim. Bence burada moda bloglarına yüklenmek yerine kozmetik firmalarına ve esasen distribütörlerine "BİZ DE VARIZ!" dememiz gerekiyor. Bu anlamda makyaj-kozmetik-güzellik bloglarının büyük-küçük ayırt etmeksizin tamamının aynı platformda birleşmesi gerekiyor.Sevgilerimle...

SaR dedi ki...

resmen duygularıma tercüman oldun canım. 3 yıldır blogum var ve hep aklıma takılan bir olaydı. resmen canım çekmiyor artık post yazmaya bi de copy paste yapıyor bazı moda blogları bir bakıorsun ki çok popüler vs ama hiç emek koymamış. kozmetik post u yapmak kolay mı yaaa, lütfen sesimizi duysunlar...
ellerine kalemine sağlık canım

beauty-n-fashionlove.blogspot.com

LensMakyaj Blog dedi ki...

Sonuna kadar katılıyorum. Aynı şeyleri ben de hissediyor ama bir türlü dile getiremiyordum. Yurtdışındaki makyaj ve kozmetik bloglarının nasıl el üstünde tutulduğu ortada. Umarım firmalar sesimizi duyar ve bir an önce bu yanlıştan döner.

Unknown dedi ki...

soylediklerine katılıyorum ama bir yandan aynaya bakmakta da fayda var: 2 senedir yogun bir sekilde yazan bir kozmetik bloguyum ve blogu fazlaca takip edilen birisiyim. biraraya gelme fikriniz beni de cok mutlu etmisti ve bende bu birlige katılma amaclı tum bilgilerimi bir kac kere yazmama ragmen neden bilmiyorum 1 kere bile ne benim ne de blogumun adı gecti ve bu beni cok kırdı.. her seyden once kendi icimizde haktan bahsedip daha sonra markalara tepki gostermek gerektigini dusunmekteyim..

Mor Menekşe dedi ki...

Bende yeni bir bloggerım sizler gibi yol almış biri değilim fakat kozmetik bloglarının bir olması lazım ki sesleri duyulsun.
Kozmetik firmalarına sesimizi duyurmanın en başlıca yolu sanırım tanınmış, takipçi sayısı fazla olan bloglarında bu mevzuyu gündeme getirmesi gerekli diye düşünüyorum.
Ve tabi ki bir çatı altında toplanmakta önemli birilerinin taşın altına elini koyması lazım...

C-belll dedi ki...

dostlarım, desteğiniz için çok teşekkür ederim. Benim nu konuyla ilgili bloglar arası savaş başlatmak gibi bir amacımın olmadığını kesnilikle bir kez daha belirtmek istiyorum. Moda bloğu yazarı tanıdığım ve takdir ettiğim pek çok dostum var. Benim amacım sadece firmaların ve PR şirketlerinin izledikleri politika. Demiyorum ki onlara değil bize verin...ben sadece bizleri de unutmayın ve bloglarımız için verdiğimiz emeklerin yerini bulması için bizleri de
kullanın.Çünkü bir kozmetik ürünü en iyi kullanıp yorumlayacak, tavsiyede bulunacak olan bizleriz. Ha bu arada çok takip edilen facebook ve tiwtter'da çok aktif moda bloglarını da işin içine sokacaklarsa soksunlar tabii.tanıtım ne kadar büyük olursa geri dönüşümü de o kadar büyük olur değil mi?
Umarım kimsenin kalbini kırmadan, gücendirmeden derdimizi anlatabilmişimdir. Hepinize kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum.

Berrilla dedi ki...

moda blogu yapmama rağmen takip ettiğim birsürü makyaj blogu var ve birçok şeyi onlar sayesinde öğrendim. Bu yazın sayesinde seni de tanımış oldum ne güzel. Evet çoğu şeyde moda blogları söz sahibi ama bunda takipçi sayılarının çok daha fazla olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Umarım her şey daha güzel olur makyaj bloggerları için ve biz de onlar sayesinde güzel şeyler öğrenmeye devam ederiz
sevgiler

C-belll dedi ki...

desteğin ve güzel düşüncelerin için çok teşekkür ederim berillacım:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

lansmanlarda çağrılan birçok moda bloggerı çok gereksiz zaten, bloglarında haftada ayda bir kez yazıyorlar, gittikleri lansmanları yazmıyorlar bile yada filancanın lansmanına gittim işte bakın orada ne giydim diye yazarak 50 tane fotoğrafını koyuyorlar. popüler ve ünlü blogger diye dolaşan birçok blogger öyle, bir de bunların arkadaşları var popüler bloggerların arkadaşları diye lansmanları dolduruyorlar.
sorun lansmanlara moda bloglarının gitmesi de değil bari iyi ve kaliteli moda bloglarını çağırsınlar, ama gereksiz yer kaplayanları çağırıyorlar.

Marjo on makeup frenzy dedi ki...

makyaj blogları kurucusu olarak asıl en başta makyajcantam da var, 4 kişiyiz bu işte. onu eklemek istedim sadece :D

C-belll dedi ki...

haklısın marjocum sevgili makyaj çantam'ı unuttuğum için
üzüldüm şimdi. burdan kendisinden özür dilerim. hatırlattığın için teşekkürler&sevgiler