10 Aralık 2009 Perşembe

Saç Dökülmem Hakkında

Bir süre önce saçlarımın yoğun olarak döküldüğünü, ne yaptıysam durduramadığımı ve dermotoloğa giderek üçlü bir tedaviye başladığımı bu yazımda yazmıştım. Bu konuyla ilgili pek çok soru gelmişti ama gözle görülür bir sonuç almadan kimseyi yanlış yönlendirmemek adına bir şeyler yazmak istememiştim. En son sevgili Tülay saç dökülmesi probleminin olduğunu ve çinko tedavisinin sonuçları hakkında bilgiye ihtiyacı olduğunu yazınca süren tedavim hakkında ayrıntılı olarak bilgi vermek istedim.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki saçım için alternatif pek çok yolu deneyip çözüm bulamadığım için doktora gittim ve vücudumdaki değerler araştırıldıktan sonra çinko eksikliği saptandıktan sonra ilaç almaya başladım. İlaç kullanacak tüm arkadaşlara önerim, mutlaka ama mutlaka bir doktora görünerek ilaç almaları...Çünkü bendeki problem demir ve çinko eksikliği iken başka birinde çok farklı sebepleri olabilir.(Saç döküşmesinin sebepleri ve tedavileri hakkında çok yararlı bir blog var aslında. Bu sebepler burda çok güze anlatılmış.Ben buradan çok faydalandım.)
Öncelikle günlük kullandığım şampuan yerine Ducray marka bir şampuan aldım. Bu şampuan yıkama sonrası saçıma süreceğim Rogan marka ilaçlı solüsyona zemin hazırlamak için. Her ikisi de tedaviyi destekleyici önlemler tabii ki, asıl tedavi Pantogar isimli içinde yoğun çinko bulunan bir destek hap ile oldu.
İlk günlerde hapımı günde iki kez sabah ve akşam aldım. 90 tabletlik ilk kutu bitince ikinci kutuda miktarı sabah bir taneye indirdim. Çinko tedavisinde atlanmaması gereken en önemli nokta; tedavi süresince asprin bile olsa başka hiç bir ilaç ( ağrı kesici, antibiyotik, doğum kontrol vs.) kullanılmamasıymış.
Ben bu konuda çok fazla şey okudum aslında ama aklımda kalan en önemli şey ; Çinkonun özellikle hücre çoğalması ve büyümesi için gerekli olan temel mineral vitamin olduğu ve düzensiz beslenilen, stresli, yoğun çalışaln dönemlerde sağlıklı olun olmayın her gün dışarıdan destekle alınması gerektiği oldu. Çinkonun en iyi besinsel kaynağı deniz ürünleri ve kırmızı etmiş ama benim beslenme düzenimde kırmızı ete pek yer olmadığından dışarıdan takviye almazsam sınırda çinko eksikliği maalesef benim ömür boyunca yaşayacağım bir problem gibi görünüyor:(
Pantogar direkt çinko tedavisi için kullanılan bir destek değil kesinlikle yanlış anlaşılma olmasın. Benim temel problemim yoğun saç dökülmesi olduğu için ve sebebi de çinko eksikliği olduğu için acil çözüm olarak bu ilaca başladım ve bugüne geldiğimde saçlarımın dökülmesi hatırı sayılır derecede azaldı. Kontrole gittiğimde saç köklerimin de güçlendiği ve yeni saçların çıktığını gördüm çok mutlu oldum:)
Tedavimin ikinci aşaması ise; vücudumdaki demir ve çinko eksikliğini gerçek ilaç takviyesi ile gidermek...Saçlarımın dökülmesi durduğuı için yavaş ve uzun vadede etki edecek ilaç tedavisine önümüzdeki aydan itibaren başlayacağım.
Saç dökülmesi işin aslında görünen en basit problemi. Vücudumuz için gerekli olan vitamine ve minerallerin eksik olması yaş ilerledikçe farklı farklı problemlerle karşımıza çıkıyor. Önemli olan; düzenli olarak kontrole giderek gerekli ölçümlemeleri yaptırıp sağlığımızı kaybetmeden önlem almak.

4 yorum:

Stil Direktoru dedi ki...

Geçmiş olsun aşkım gelince sana benim şampuanı yazıcam çekim hata bakımalrı da yazarım mucx

C-belll dedi ki...

çok sağol edoşum. valla geçti gitti:) şampuan iyiyse ben de alırım edoşum paylaşırsan çok mutlu olurum muccckkssssssss

Sinem dedi ki...

bana da GNC'nin Horsetail hapı çok iyi gelmişti. içinde horsetail denilen bir bitki ve çinko var.

C-belll dedi ki...

Gnc de çok iyi cnm.destek vitamin olarak her donem her ihtiyac için faydalı ürünler var.